Producent
Cena
-
od
do
To organiczne związki chemiczne, konieczne do wspomagania prawidłowej pracy organizmu. Nasze ciało nie jest zdolne do ich syntezy, poza niewielkimi ilościami witaminy D oraz K, dlatego tak istotne jest ich dostarczanie. Ważna jest świadoma dieta, ponieważ część rozpuszcza się już w wodzie (jak C), a inna tylko w tłuszczach (D, E i K). Ta pierwsza nazywana jest potocznie kwasem askorbinowym, a jej rola jest jedną z najpowszechniej znanych. Ma właściwości wspomagające odporność organizmu i wzmacniające układ krwionośny. Inną cechą witaminy C jest zwalczanie wolnych rodników. W skrócie oznacza to, że C, podobnie jak E, może opóźniać proces starzenia, na przykład zapobiegając niechcianym zmarszczkom. Kolejna witamina może kojarzyć się ze słońcem... i słusznie! To jedyny czynnik, dzięki któremu jesteśmy w stanie samodzielnie wytworzyć D w skórze. Są to jednak zbyt małe ilości na pokrycie zapotrzebowania, dlatego lekarze w niektórych przypadkach zalecają przyjmowanie jej z zewnątrz. D jest także budulcem kości i zębów i wspiera gospodarkę wapniowo-fosforową, osiągając synergię z K oraz magnezem.
Wypadanie włosów, kłopoty z koncentracją albo częsty ból mięśni? Objawy niedoboru witaminy E mogą znacznie się od siebie różnić – od zdolności obniżania poziomu cholesterolu LDL po kilka szczególnych funkcji w pracy układu krwionośnego. Jak już wspomniano, E może ograniczać zjawisko przedwczesnego obumierania komórek oraz ryzyko powstawania nowotworów, szczególnie w rzadko dostępnej formie tokotrienoli, a nie tokoferoli. Wyjątkowa jest również Astaksantyna, niezwykły antyoksydant (tysiące razy silniejszy od witaminy C) - co oznacza że bardzo pomaga w walce ze stanem zapalnym. Z kolei Ubichinol, czyli aktywna forma koenzymu Q10 jest doskonałym paliwem dla naszych komórek poprawiając pracę mitochondriów szczególnie w sercu, mózgu i wątrobie.