Opis skrócony
Wysokiej jakości witamina E w BIO oliwie z oliwek. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Opis
Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
Witamina określana ,,witaminą młodości” lub też ,,witaminą płodności” – witamina E bo o niej tu mowa nie jest pojedynczym związkiem. Pod tą nazwą kryje się grup aż ośmiu organicznych związków chemicznych o podobnej budowie (4 tokoferole i 4 tokotrienole). Alfa-tokoferol jest postacią witaminy E odkrytą jaką pierwszą, najczęściej i w największych ilościach występującą w roślinach – a przez to jest najczęściej obecny na naszych talerzach. Należy tutaj pamiętać, że dane pokazywane w tabelach zawartości substancji odżywczych nie uwzględniają dwóch faktów. Po pierwsze podczas obróbki termicznej pożywienia dochodzi do utraty aktywności witaminy E a po drugie witamina ta nie w pełni wchłania się z jelita (20%-70%). Tokorienole zostały odkryte później, ich źródła nie są tak liczne. Charakteryzują się one większą zdolnością do wychwytywania i neutralizacji wolnych rodników, dodatkowo obniżają poziom cholesterolu, mają działanie neuroprotekcyjne oraz wykazują aktywność w stosunku do komórek nowotworowych. Witamina E zabezpiecza lipidy, białka oraz DNA przed utlenieniem.
Objawy niedoboru witaminy E – czyli kiedy można podejrzewać, że źródłem pojawiających się problemów jest niedobór witaminy E
- problemy z płodnością u mężczyzn (m. in.: osłabienie jakości nasienia) i u kobiet ( problemy z zajściem w ciążę a także z jej utrzymaniem)
- wolniejsze gojenie się ran i szybsze starzenie się skóry
- stany zapalne w organizmie
- osłabienie
- spadek odporności, częste infekcje
- kruchość naczyń krwionośnych
- ból mięśni i stawów
- obniżenie koncentracji, apatia
- pogorszenie wzroku
- choroby sercowo-naczyniowe, miażdżyca naczyń
Pojawienie się powyższych symptomów jest związane między innymi z obecnością wolnych rodników w organizmie
U kogo i kiedy może pojawić się deficyt witaminy E w organizmie?
W prawidłowych warunkach zwiększenie zapotrzebowania pojawia się u osób starszych, u kobiet w ciąży oraz karmiących a także u noworodków a zwłaszcza wcześniaków, u osób pracujących fizycznie, u sportowców ale także u osób palących papierosy (większa ilość wolnych rodników w organizmie) Niedobory witaminy E mogą się pojawić na skutek nieprawidłowego odżywiania, problemów z wchłanianiem w jelitach (biegunka tłuszczowa, usunięcie części jelita, choroba Leśniowskiego-Crohna, niedostatecznego wydzielania żółci, celiakia, dysbioza jelit), stosowania używek, niektórych leków czy też substancji wiążących kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Należy pamiętać o jej przyjmowaniu gdy do diety wprowadzamy duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Antyutleniacz jakim jest witamina E jest niezbędny dla zabezpieczenia ich przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
Zawartość 20ml/550 kropli po 6,3mcg Tokotrienoli i Tokoferoli.
Składniki:
BIO oliwa z oliwek,witamina E: d-alfa tokoferol,d-alfa tokotrienol, d-beta tokotrienol, d-gamma tokotrienol, d-delta tokotrienol z koncentratu oleju palmowego, ekstrakt z rozmarynu. Produkt wegetariański.
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia:
4 krople = 1 porcja.
Zawartość w: 1 porcji Tokotrienole i Tokoferole 25,1 mg, w tym Witamina E 9,2 mg (13,7 IU) 77% zalecanego dziennego spożycia,
d-Alfa tokoferol 5,3 mg
d-Alfa tokotrienol 7,3 mg
d-Beta tokotrienol 0,5 mg
d-Gamma tokotrienol 8,9 mg
d-Delta tokotrienol 3,1 mg
Przechowywać w temp. 6-25 stopni w ciemnym, niedostępnym dla dzieci miejscu. Spożyć w ciągu 2 miesięcy od otwarcia.
Najlepiej spożyć przed: 16.08.2025