do kasy suma: 0,00 zł
Blog chmura tagów

Czym jest witamina K?

0
Czym jest witamina K?

Nowoczesne sposoby produkcji żywności przyczyniły się do wyeliminowania tej witaminy z naszej diety. Głównym jej źródłem są żółtka jaj od wiejskich kur karmionych trawą oraz produkty mleczne od krów wypasanych na zielonej łące. Dziś już wiemy, jak ważna jest rola witaminy K2 w zakresie utrzymania dobrego stanu kości i zębów, a także wspomagania funkcjonowania całego układu krwionośnego i serca. Krótko mówiąc, witamina K2 w formie menachinonu 7 (MK7) sprawia, że wapń wchłania się w nasze kości, a nie w naczynia krwionośne.

Funkcja witaminy K2 w organizmie polega na aktywacji białek transportujących wapń. Pierwszym białkiem, które ulega aktywacji jest osteokalcyna. Białko to przyciąga wapń tam, gdzie jest najbardziej potrzebny, czyli do kości i zębów przeciwdziałając tym samym osteoporozie i wzmacniając zęby. Dodatkowo osteokalcyna działa jako hormon, który sprawia, że trzustka wydziela więcej insuliny i podnosi wrażliwość na insulinę na poziomie komórkowym.  Drugim aktywowanym białkiem jest białko macierzy kostnej (MGP), które w formie aktywowanej ma umiejętność usuwania wapnia z tkanek miękkich takich jak tętnice i żyły, w których minerał ten jest szkodliwy i niepożądany. Dzięki temu nie dochodzi do powstawania blaszki miażdżycowej (wręcz ta, która jest, zostaje rozpuszczona), której obecność jest ściśle związana z pojawieniem się choroby wieńcowej.

Korzyści zdrowotne z suplementacji witaminy K2 można jeszcze bardziej zwiększyć łącząc ją z witaminą D3. Witaminy te wzmacniają wzajemnie swoje działanie.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl